FAQ

Altra Voce is een meerstemmig koor. We zingen hoofdzakelijk grote vocale werken, begeleid door een orkest en solisten, vaak met geestelijke inhoud. In de historische christelijke traditie maken de Passies, de lijdensverhalen van Christus, en Requiems van grote componisten deel uit van het repertoire. Dat geldt ook voor zogenaamde Jubelmissen en concertmissen. Altra Voce beperkt zich echter niet tot het klassieke repertoire, maar voert ook werk van hedendaagse componisten uit.

Instappen in Altra Voce is eenvoudig. Je kan je aanmelden als kandidaat-zanger. Je wordt uitgenodigd om op proef een drietal repetities bij te wonen. Na deze kennismakingsperiode volgt een evaluatie met de dirigent waarin wordt nagegaan of de kandidaat beantwoordt aan de muzikale verwachtingen, wat de kwaliteiten zijn van de kandidaat of waar eventueel nog aan gewerkt kan worden.

Lid worden? Niet aarzelen, kom proeven van de sfeer en de muziek. Best vooraf een seintje: 0473 921 928.

Lees nog meer

Een goede koorstem en een goede zangtechniek (waarbij de zanger een opgegeven toon zuiver kan overnemen), een basiskennis notenleer en enige ervaring met het lezen van een meerstemmige partituur (of bereidheid om dit te leren) behoren tot de basisvaardigheden van een koorzanger.Behalve een nauwgezette en stipte deelname aan de repetities wordt van de leden verwacht dat ze met zelfstudie de werken instuderen, met ondersteuning van oefencd’s of via elektronische oefensites, volgens de aanbevelingen van de dirigent.

We repeteren op donderdagavond van 20.30 uur tot 22.30 in OC De Lange Munte, Beeklaan 81 Kortrijk.

Er zijn geen repetities in de zomer (van 1 juli tot half augustus) en evenmin in de kerstvakantie.

Het koor heeft een jaarlijks basisprogramma van 2 producties, soms met 2 concerten per productie. De uitvoeringen vinden meestal plaats in het weekend. Tussendoor worden er steeds extra uitvoeringen gepland, wisselend per jaar. Meestal zijn dat feestelijke evenementen, zoals een concertmis op Palmzondag, of andere, waarbij Altra Voce wordt uitgenodigd om deel te nemen of op te luisteren.

Het koor staat onder muzikale leiding van dirigent Steven Verplancke. Zijn innovatief artistieke leiderschap staat garant voor een hoog muzikaal niveau. Op geregelde tijdstippen wordt hij bijgestaan door een stemcoach die de stemkwaliteit van de zangers beoordeelt en optimaliseert.

Het lidmaatschap bedraagt momenteel 100 euro per jaar. De nodige partituren worden aan de leden tegen kostprijs te koop aangeboden bij de start van iedere nieuwe productie.

Er is geen kooruniform. Per uitvoering wordt de kledij afgesproken. In principe geldt:

  • voor de dames: zwarte kledij: enkellange rok, jurk of broek, geklede bloes of trui, zwarte kousen en schoenen;
  • voor de heren: zwart pak, zwart overhemd, zwarte kousen en schoenen.

Voor het basisprogramma van 2 producties wordt van alle leden verwacht dat ze deelnemen aan de concerten. Om de kwaliteit van de concerten te garanderen wordt een maximale aanwezigheid op de wekelijkse repetities gevraagd van de koorleden. Ieder concert wordt voorafgegaan door een koor- en orkestrepetitie, en een generale repetitie (meestal op een gewone repetitiedag). Ook wordt een repetitiezondag ingelast voor elke productie. Op basis van de aanwezigheden en de kwaliteit van de prestatie, beslist de dirigent wie aan een productie deelneemt.

Behalve het basisprogramma luistert Altra Voce jaarlijks de misviering van Palmzondag op waaraan de koorleden verwacht worden deel te nemen. Op uitnodigingen tot het opluisteren van huwelijks- of begrafenismissen of andere gelegenheden gaat Altra Voce in als er een evenwichtige bezetting bereikt kan worden, zodat de kwaliteit van de prestatie gegarandeerd kan blijven.

Altra Voce vzw Kortrijk - 2021  •  Privacyverklaring •  Webmaster