FAQ

Je wil graag meezingen met Altra Voce? Hier lees je in een notendop alles wat je wil weten.

Welke muziek kan ik verwachten bij Altra Voce?

Altra Voce is een meerstemmig oratoriumkoor. We zingen dus hoofdzakelijk grote vocale werken, begeleid door een orkest en solisten, vaak met geestelijke inhoud. In de historische christelijke traditie maken de Passies, de lijdensverhalen van Christus, en Requiems van grote componisten deel uit van het oratoriumrepertoire. Dat geldt ook voor zogenaamde Jubelmissen en concertmissen. Altra Voce beperkt zich echter niet tot het oratoriumrepertoire, maar voert ook werk van hedendaagse componisten uit.

Hoe kan ik lid worden van Altra Voce?

Instappen in Altra Voce is eenvoudig. Je kan je aanmelden als kandidaat-zanger. Je wordt uitgenodigd om op proef een drietal repetities bij te wonen. Na deze kennismakingsperiode volgt een evaluatie met de dirigent waarin wordt nagegaan of de kandidaat beantwoordt aan de muzikale verwachtingen, wat de kwaliteiten zijn van de kandidaat of waar eventueel nog aan gewerkt kan worden.

Welke muzikale vaardigheden verwacht Altra Voce?

Een goede koorstem en een goede zangtechniek (waarbij de zanger een opgegeven toon zuiver kan overnemen), een basiskennis notenleer en enige ervaring met het lezen van een meerstemmige partituur (of bereidheid om dit te leren) behoren tot de basisvaardigheden van een koorzanger.Behalve een nauwgezette en stipte deelname aan de repetities wordt van de leden verwacht dat ze met zelfstudie de werken instuderen, met ondersteuning van oefencd’s of via elektronische oefensites, volgens de aanbevelingen van de dirigent.

Wanneer zijn de koorrepetities?

Wekelijks, op donderdagavond van 19u45 tot 22u, worden alle leden geacht deel te nemen aan de repetities. De repetities vinden plaats in de Cafetaria van Museum 1302, Begijnhofpark of het Muziekcentrum Track.

Er zijn geen repetities in de zomer (van 1 juli tot half augustus) en evenmin in de kerstvakantie.

Hoe ziet een normaal zangseizoen eruit?

Het koor heeft een jaarlijks basisprogramma van 2 producties, soms met 2 concerten per productie. De uitvoeringen vinden meestal plaats in het weekend. Tussendoor worden er steeds extra uitvoeringen gepland, wisselend per jaar. Meestal zijn dat feestelijke evenementen, zoals een concertmis op Palmzondag, of andere, waarbij Altra Voce wordt uitgenodigd om deel te nemen of op te luisteren.

Wat hebben we jou te bieden?

Het koor staat onder muzikale leiding van dirigent Steven Verplancke. Zijn innovatief artistieke leiderschap staat garant voor een hoog muzikaal niveau. Op geregelde tijdstippen wordt hij bijgestaan door een stemcoach die de stemkwaliteit van de zangers beoordeelt en optimaliseert.

Wat zijn de kosten voor de koorleden?

Het lidmaatschap bedraagt momenteel 90 euro per jaar. De nodige partituren worden door de leden betaald en tegen kostprijs te koop aangeboden bij de start van iedere nieuwe productie.

Is er een kooruniform?

Er is geen kooruniform. Per uitvoering wordt de kledij afgesproken. In principe geldt:

  • voor de dames: zwarte kledij: enkellange rok, jurk of broek, geklede bloes of trui, zwarte kousen en schoenen;
  • voor de heren: zwart pak, zwart overhemd, zwarte kousen en schoenen.

Zijn leden verplicht om deel te nemen aan iedere uitvoering?

Voor het basisprogramma van 2 producties wordt van alle leden verwacht dat ze deelnemen aan de concerten. Om de kwaliteit van de concerten te garanderen wordt een maximale aanwezigheid op de wekelijkse repetities gevraagd van de koorleden. Ieder concert wordt voorafgegaan door een koor- en orkestrepetitie, en een generale repetitie (meestal op een gewone repetitiedag). Ook wordt een repetitiezondag ingelast voor elke productie. Op basis van de aanwezigheden en de kwaliteit van de prestatie, beslist de dirigent wie aan een productie deelneemt.

Behalve het basisprogramma luistert Altra Voce jaarlijks de misviering van Palmzondag op waaraan de koorleden verwacht worden deel te nemen. Op uitnodigingen tot het opluisteren van huwelijks- of begrafenismissen of andere gelegenheden gaat Altra Voce in als er een evenwichtige bezetting bereikt kan worden, zodat de kwaliteit van de prestatie gegarandeerd kan blijven. (Voor meer details, zie het Huishoudelijk Reglement)